APU rasmikan pelancaran Akademi eSukan APU Malaysia10.03.2017“Hari ini sungguh bermakna”, kata-kata semangat daripada Datuk Dr Parmjit Singh, CEO Kumpulan Pelajaran APIIT ketika merasmikan majlis tandatangan Memorandum of Agreement (MoA) di antara Asia Pacific University of Technology & Innovation (APU) dan eSports Malaysia (ESM), Khamis lepas.

Dalam ucapan pembukaan beliau, Datuk Dr. Parmjit Singh menegaskan bahawa rekod prestasi APU dalam industri permainan video mampu melonjakkan kerjaya masa depan pelajar universiti, pada masa yang sama meningkatkan kualiti persaingan di Malaysia.

“eSports merupakan trend yang semakin membesar di mana APU telah sedia menerima dan kami sangat menggalakkan perlajar-pelajar kami untuk mengambil bahagian dalam persaingan yang sihat”

“Kelab eSukan APU aktif menganjurkan kejohanan di seluruh negara dalam permainan League of Legends seperti Malaysia Campus League (MYCL) Grand Finals. Pelajar kami juga telah mewakili APU dan juga Malaysia dalam beberapa kejohanan League of Legends seperti di International Collegiate Championships (LICC) di Taiwan”.


 

APU Academy akan berfungsi sebagai platform buat semua pelajar Malaysia demi membangunkan semangat mereka buat permainan kompetitif. Selain itu, ESM akan memberikan sokongan tambahan dan latihan untuk memastikan pelajar-pelajar ini dilengkapi dengan kemahiran yang penting untuk memenuhi pergerakan pantas industri Esukan.

Presiden ESM, Dato 'Latt Shariman Abdullah, berkata: "Visi kami adalah untuk menjadi salah satu daripada Akademi eSukan terkemuka dalam menyediakan bakat baru bukan sahaja kepada industri tempatan tetapi juga pada peringkat antarabangsa. 

Tanpa bimbingan yang betul dan program pembangunan, hanya beberapa pelajar mampu bersaing di peringkat antarabangsa dan kami berharap Akademi eSukan APU Malaysia mampu mengubah itu. 

Kumpulan pertama pelajar dijangka bermula perjalanan eSports mereka pada bulan April. Kursus eSukan itu sendiri akan memberi manfaat kepada pelajar yang teruja untuk membawa status permainan mereka ke tahap yang profesional malahan kerjaya disebalik tabir industri eSports juga akan dibukakan.

 

 

Pada 2016, semasa kejohanan MYCL pertama, Garena Malaysia telah mengumumkan  bahawa mereka telah menawarkan biasiswa eSukan pertama kepada juara divisyen Universiti keseluruhan yang melibatkan lebih 2,000 sekolah dan kampus di seluruh negara.

Biasiswa bernilai RM30,000 akhirnya diberikan kepada para pelajar dari APU yang juga menjadi tuan rumah semasa MYCL Grand Final.